Letselschade

Letselschade

Door verschillende oorzaken kan schade plaatsvinden, die kan worden verhaald door een derde.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een arbeidsongeval, verkeersongeval, ondeugdelijke straatinrichting, een medische fout, belastende werkomstandigheden, ondeugdelijke producten, gebrekkige zaken, het gedrag van een dier, een ongeval tijdens sport of spel, een ongeval in of om het huis, een geweldsmisdrijf, etc.

Arbeidsongeval

Een arbeidsongeval of bedrijfsongeval is een gebeurtenis die op het werk of in werktijd plaatsvindt en kan leiden tot letselschade. Denk aan letsel omdat er met een vorkheftruck over iemands voet wordt gereden, dat iemands hand in een machine bekneld raakt. Van de werkgever mag worden verwacht dat hij het bedrijf zodanig inricht dat de deze veilig is, werknemers moeten worden verplicht beschermende kleding te dragen en de werkgever moet de werknemers daar telkens weer op wijzen. Maar het kan ook gaan om een werknemer die overspannen wordt door de slechte arbeidsomstandigheden.

Medische fout

Niet alle schade die wordt geleden als gevolg van een medische ingreep kan worden verhaald op een arts of een ziekenhuis. Soms treedt er een complicatie op tijdens een ingreep, die niet was te voorzien of te voorkomen. Soms kan een complicatie wel tot een medische fout leiden wanneer er niet, niet tijdig of niet adequaat wordt opgetreden.

Indien er van te voren was te voorzien dat er complicaties konden optreden en de arts heeft u hier niet op gewezen in een voorgesprek of door het uitreiken van een folder en u had willen afzien van de medische ingreep, als u op de hoogte zou zijn geweest van de mogelijke complicaties, dan kan er echter wel weer sprake zijn van een fout. U heeft immers geen afweging kunnen maken.

Voorbeelden zijn:

-het stellen van een onjuiste of (te) late diagnose;

-het niet of te laat doorverwijzen naar een specialist;

-chirurgische fouten;

-het gebruik van ondeugdelijke middelen of instrumenten;

-het voorschrijven van de verkeerde medicatie.

Ondeugdelijke straatinrichting

De gemeente of overheid is verantwoordelijk voor een deugdelijke straatinrichting. Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat u valt over een onlogisch geplaatst hek, of u komt terecht in een gat in de weg. Er kan dan sprake zijn van een gebrekkige opstal in de zin van artikel 6:174 BW dan wel onrechtmatige gevaarzetting in de zin van artikel 6:162 BW. Er wordt van het slachtoffer uiteraard wel oplettendheid verwacht.

Allereest dient te worden vastgesteld of er sprake is van de aansprakelijkheid van een derde. Indien de aansprakelijkheid vaststaat, kan de schade worden afgewikkeld. Daarbij wordt kortgezegd de financiële situatie voor het schadeveroorzakende voorval vergeleken met de financiële situatie na het schadeveroorzakende voorval.

Onder materiele schade wordt verstaan schade zoals verlies arbeidsvermogen, pensioenschade, medische kosten, kosten om de woning aan te passen. Onder immateriële schade wordt verstaan de geestelijke schade, zoals pijn, angst verdriet ofwel smartengeld.

De afwikkeling van de schade wordt meestal geregeld met de aansprakelijkheidsverzekeraar. Indien er geen minnelijke regeling kan worden getroffen, zal de zaak moeten worden voorgelegd aan de Rechtbank.